Chcą wydrzeć Słońcu kolejną tajemnicę
28 czerwca 2013, 17:22Satelita IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph) oddzielił się od rakiety Pegasus i znajduje się na właściwej orbicie, poinformowała NASA. Najnowszy z satelitów ma zbadać jedną z wielkich zagadek Słońca. Naukowcy wciąż nie wiedzą, dlaczego powierzchnia naszej gwiazdy ma temperaturę kilku tysięcy stopni, a jej korona - kilku milionów
Wyobraźnia kształtuje rzeczywistość
28 czerwca 2013, 09:41Psycholodzy z Karolinska Institutet odkryli, że wyobrażane dźwięki i obrazy wpływają na percepcję realnego świata.
Kabel elektryczny z węglowych nanorurek
28 czerwca 2013, 04:54Na University of Cambridge powstały nanorurki węglowe, które mogą zostać użyte w roli przewodów elektrycznych. Kable stworzone z nanorurek są 10-krotnie lżejsze od miedzianych, znacząco poprawiłyby efektywność przesyłu prądu, a wykorzystane np. w samochodach zmniejszyłyby zużycie paliwa
Podgrzewa i zachęca do tarła
27 czerwca 2013, 11:40Amerykańscy biolodzy odkryli, że twór z tkanki tłuszczowej samców minogów morskich (Petromyzon marinus) nasila w obecności jajeczkującej samicy produkcję ciepła. Pas znajduje się przed przednią płetwą grzbietową.
Archeologia mózgowa
27 czerwca 2013, 09:23Naukowcy z Instytutu Nauki Weizmanna odkryli, że spontaniczne fale aktywności neuronów w mózgu noszą ślady wcześniejszych doświadczeń przez co najmniej dobę od zdarzenia.
Trzy planety w ekosferze Gliese 667C
26 czerwca 2013, 09:58W pobliżu oddalonej od Ziemi o 22 lata świetlne gwiazdy Gliese 667C znaleziono trzy planety położone w ekosferze gwiazdy. Ekosfera, to obszar, w którym na krążących wokół gwiazdy planetach może istnieć woda w stanie ciekłym. Położone w niej planety mogą zatem podtrzymać życie.
Nowy w wielkim mieście
26 czerwca 2013, 09:54W okolicach i w samym Phnom Penh odkryto nowy gatunek ptaka - krawczyka kambodżańskiego (Orthotomus chaktomuk). Cztery pierwsze egzemplarze schwytano i sfotografowano w 2009 r. podczas rutynowego próbkowania pod kątem ptasiej grypy. Wtedy uznano, że to krawczyk rdzawolicy (O. ruficeps).
Zwiększenie spożycia czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2.
25 czerwca 2013, 10:38Amerykańscy badacze sprawdzali, jak wpływają na ludzi zmiany w zakresie ilości spożywanego mięsa. Okazało się, że gdy dieta zaczynała zawierać więcej czerwonego mięsa, rosło ryzyko cukrzycy typu 2. Kiedy ktoś decydował się jeść go mniej, zagrożenie cukrzycą typu 2. spadało.
Oczy pomogą zmierzyć przyjemnościową reakcję mózgu
25 czerwca 2013, 09:31Reakcję mózgowych ośrodków nagrody na degustację jedzenia można dokładnie zmierzyć za pomocą elektroretinografii (ERG).
Poznanie kontroluje odruchy
24 czerwca 2013, 12:32Postrzegany obraz i jego interpretacja wpływają na nasze odruchy. Marnix Naber, psycholog z Uniwersytetu w Lejdzie, wykazał np., że ludzie reagują zwężeniem źrenicy na zdjęcia słońca.